Monthly Archives: October 2007

Beyond Boundaries: Flash, Flex, Actionscript & AIR

Dinsdag was ‘Beyond Boundaries’, een seminar van Adobe over de nieuwe mogelijkheden van Flash en Actionscript, en de nieuw producten Flex en AIR. Omdat ik voor mijn stage een flash-applicatie ga ontwikkelen, leek het mij interessant om op deze manier alvast wat kennis op te doen en een update te krijgen van de ontwikkeling van Flash. Het laatste wat ik met Flash had gedaan was immers toen ik met het boek Dynamisch Webdesign van Patricia Bosselaar aan het stoeien was (in 2000).

We begonnen met de presentatie van Sakri Rosenstrom: ‘Introductie ActionScript 3.0’. Het was goed om te horen dat Actionscript een volwassen taal aan het worden is met sterkere type casting en volledige OOP ondersteuning. Hoewel de presentatie wat rommelig was (Sakri had niet veel ervaring met Powerpoint) had hij interessante dingen te vertellen, maar het werd een stuk interessanter in zijn tweede praatje waarin hij meer in details trad.

Tussen de twee presentaties van Sakri, praatte de Belg Serge Jespers (Business Development Manager bij Adobe Benelux) ons bij over het stijlen van componenten in Flash en Flex én over de nieuwe H.264 ondersteuning. Hoewel ik geen ervaring heb met het stijlen van Flash componenten in oudere versies, kon ik uit het enthousiasme van Serge en de reacties uit de zaal opmaken dat dit vroeger voor heel wat frustraties heeft gezorgd, maar nu kinderlijk eenvoudig is! Mooi ook om te zien dat Flash hier baat heeft van de overname van Macromedia door Adobe omdat skins uit Photoshop en Illustrator probleemloos geïmporteerd kunnen worden.

Adobe FlexTot slot was het woord aan Daniel Dura, de beste spreker van de dag, die mij in twee sessies verbaasde over de mogelijkheden van Flex 3 en AIR. Op zijn website vind je de presentaties (die er in Keynote zeer strak uitzagen) en voorbeelden. In het kort maakt Flex het mogelijk om krachtige (en mooie) Rich Internet Applicaties (RIA’s) te maken die gebruik maken van de Flash player. Flex richt zich meer op de developers dan op de designers en ziet er veelbelovend uit.

AIR (Abode Integrated Runtime) maakt het mogelijk met de, oorspronkelijk voor het web gemaakte, talen HTML, Javascript, Ajax, Flash en Flex een desktop (Windows of Mac, en binnenkort ook Linux) applicatie te maken. De eerste AIR applicaties zijn al te downloaden!

Al met al een interessante en inspirerende dag. Helaas versterkt het ook mijn “had ik maar meer tijd”-gevoel, maar daar doe je helaas niks aan…

Seam Carving for Content-Aware Image Resizing

In de laatste Photojojo Nieuwsbrief stond een interessante nieuwe techniek om afbeeldingen te vergroten of te verkleinen. Soms past een plaatje qua boodschap goed bij een webpagina, maar werkt het formaat niet mee. Zeker als je een afbeelding alleen breder of hoger wilt maken krijg je vaak te maken met een (onbruikbaar) vervormde afbeelding.

Een nieuwe techniek die mooi ‘Content-Aware Image Resizing’ heet houdt rekening met de objecten op een foto en probeert de vorm van deze objecten zoveel mogelijk te behouden. Hoe dit technisch in z’n werk gaat kan je lezen in de 20 Mb grote PDF, maar misschien is het onderstaande filmpje van 5 minuten een beter idee:

Deze tool is ook online beschikbaar! Voor meer links, zie de Photojojo Nieuwsbrief.