Er was nogal wat te doen om de plannen van Microsoft om de betere ondersteuning van web-standaarden alleen beschikbaar te maken voor websites die aangeven dit te ondersteunen. De voorvechters van het gebruik van web-standaarden struikelden bijna over elkaar heen om aan te geven dat de plannen van Microsoft écht niet konden!
Waar ging het dan eigenlijk over?
Na het goede nieuws dat Internet Explorer met versie 8 weer een goede stap in de richting doet wat betreft de ondersteuning van de webstandaarden en zelfs voor de ACID2 test slaagde (nu ACID3 nog…), kondigde Microsoft aan dat deze ‘super standard mode’ niet standaard beschikbaar is. (grappig naamgeving trouwens, die ‘super’ doet vermoeden dat er iets heel speciaals aan de hand is, terwijl voor de betere webbrowsers het naleven van standaarden de normaalste zaak van de wereld is… Maar goed, dit terzijde). Om gebruik te kunnen maken van deze feature, moest de webdeveloper in de HTML-code expliciet aangeven dat de website van deze feature gebruik wil maken.
Dit idee ontstond nadat Microsoft veel commentaar had gekregen van zogenaamde “webdesigners” wiens websites er na een upgrade naar Internet Explorer 7 ineens niet meer goed uitzagen. Helaas hadden deze huis-tuin-en-keuken-developers tijdens de les over standaarden even niet opgelet en niet nagedacht over de future-compatibilty van hun code. De website zag er in hun webbrowser goed uit, dus waar zou je je nog druk om maken… Als ik het voor het zeggen had bij Microsoft (tsja…) dan had ik de mailtjes lachend beantwoord met “Zie je wel!” en een paar linkjes naar artikelen mee gestuurd. Maarja, helaas heb ik het niet voor het zeggen bij Microsoft en trokken Gates en de zijnen zich deze kritiek wél aan.
De gedachte dat de webdevelopers die zich met de standaarden bezig houden, bewuster met de code bezig zijn en in een mum van tijd het extra regeltje hadden toegevoegd, was nog niet eens zo gek, maar het ging de boze bloggers om het principe. HTML is er voor de semantische opmaak van de inhoud van een website en daarin wil je geen code zetten die specifiek voor één browser is. Sowieso is het schrijven van code voor één specifieke browser uit den boze, en met de plannen van Microsoft zouden veel webdesigners hiertoe gedwongen worden. Slecht, slecht, slecht…
Gelukkig is Microsoft tot inkeer gekomen. Of het door de vele kritische geluiden van standards-compliant webdevelopers komt of dat het een juridische afweging is geweest laat ik even in het midden, meer over dit besluit kan je lezen op de Blog in Internet Explorer. En hoe wordt hier op gereageerd? Ik zal het slot van deSitepoint blog van Mathew Maggain hiervoor quoten:
Wait — do you hear that sound?
That, my friends, is the cries of joy being uttered by web developers all over the world — web developers who still remember how painful IE6 has made their jobs, and who were reticent and insulted at being asked to add a proprietary tag to satisfy one modern browser’s demands.
Huge kudos to Microsoft for making the right decision. You can dance around like a monkey and screaming Developers, developers, developers! all you want. But it’s actions like this that make us stand up and listen.
And in this particularly relieved developer’s case, applaud.