Adobe AIR officieel geïntroduceerd

Adobe AirSinds ik op de Beyond Boundaries dag voor het eerst over Adobe Air hoorde, heb ik de ontwikkelingen enigzins in de gaten gehouden. Toen was AIR nog in de beta-fase, maar vandaag is Adobe AIR 1.0 (voor Mac en PC) officieel geïntroduceerd! In het kort is Adobe AIR een application framework dat het mogelijk maakt om, met technieken die oorspronkelijk voor het web gemaakt zijn (XHTML, Javascript, CSS en Flash/ FLEX), applicaties voor de desktop te maken.
Dit is een logische ontwikkeling gezien de trend dat websites steeds meer functionaliteiten krijgen en veel programma’s gebruik maken van de internetverbinding. Het “probleem” van de huidige generatie webapplicaties is dat deze te maken hebben met een aantal (veiligheids)beperkingen van de webbrowser en standaard interface onderdelen (zoals de refresh-, back- en forward-buttons) die niets te maken hebben met de interactie van de applicatie zelf. Door gebruik te maken van het AIR framework komt er voor de “Webapplicaties” functionaliteit beschikbaar die tot voor kort alleen voor desktopapplicaties mogelijk was.

Inmiddels weet ik ook dat Adobe niet de enige is die zich bezig houdt met het verplaatsen van web-applicaties naar de dektop. Mozilla heeft eind vorig jaar Prism gelanceerd, Microsoft kwam rond dezelfde tijd met Silverlight en Google is bezig met Google Gears. Uiteraard wordt er met spanning gekeken naar de ontwikkeling van deze nieuwe producten, maar het blijft jammer dat de handen niet wat meer in elkaar geslagen worden en er binnenkort weer vier verschillende producten liggen die (ongeveer) hetzelfde willen bereiken.
Mozilla pakt het aan zoals we van de makers van Firefox kunnen verwachten: De standaarden worden nageleefd (de render-engine van Firefox wordt gebruikt) en de code is open-source. Adobe is een wat meer gevestigde naam en heeft, naast de actieve groep flash-designers, met Flex ook de aandacht van de meer code-georiënteerde webdevelopers getrokken. De runtime en SDK van AIR zijn gratis te verkrijgen, maar de aan te bevelen Flex builder (gebasseerd op Eclipse, is wel aan te raden. Ook voor Jan Modaal zal Abobe niet onbekend in de oren klinken door de Flash player, maar vooral door Adobe Reader.
Maar voor Jan Modaal zal het gebruik van Silverlight het gemakkelijkst worden gemaakt. De kans is groot dat Microsoft de Silverlight plug-in standaard gaat meeleveren met Internet Explorer of andere Windows updates. Google loopt qua ontwikkeling iets achter op de rest maar heeft al meerdere malen bewezen dat ze een goed product kunnen ontwikkelen en in de markt kunnen zetten. De tijd zal het leren!

Om nog even af te sluiten met Adobe AIR, op 4 april strijkt de on AIR European Tour 2008 neer in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Dit lijkt me een interessante dag met een aantal sprekers die ook op Beyond Boundaries aanwezig waren. Uiteraard zal je deze dag veel te horen krijgen dat Adobe AIR dé oplossing is voor al je problemen, maar behalve de AIR-promotie zal je veel interessante dingen zien en horen!